Vad betyder det att vara långt ner i en företagshierarki, när man vill genomföra förbättringar i sitt arbetssätt och i sina processer? Jag brukar ofta höra kommentarer i stil med "Vi vill jobba så här, men beslutsvägarna är så långa...". En sådan här situation brukar innebära passiva medarbetare och en ganska stelbent organisation.
I det traditionella organisationsschemat har vi ju en VD högst upp, följt av olika chefsroller. Längst ner hittar vi team och individer, som producerar produkter som företaget säljer eller utför de tjänster som erbjuds. Det är något som inte riktigt är okej med den där bilden.
Det traditionella organisationsschemat borde ju egentligen vändas upp-och-ner! Jag tycker att en chefsroll egentligen innebär att vara stödorganisation, till de individer och team som tar initiativ och hittar lösningar till gamla och nya problem. Som också ställer krav på sin stödorganisation – hur ska de annars kunna leverera rätt grejer? De som har idéer och provar nya sätt att öka produktiviteten, kommer hela tiden att försöka bli bättre. Jag tror att det blir en naturlig del av arbetet och man känner också personligt ansvar för de initiativ man tagit. Det blir ju inte riktigt samma sak när det kommer direktiv från ovan.
Varför vänta på att någon annan högre upp i organisationen ska ta beslut och hitta på nya idéer, när man på plats redan nu vet vad som kan förbättras? Starta ett gerilla-team och prova olika lösningar! Det kan vara startskottet till att få hela företaget att bli mer lättrörligt och så blir det säkert roligare att gå till jobbet. Det ska ju vara kul att jobba!
No comments:
Post a Comment