söndag 2 november 2008

Allt ska finnas i molnet!

För en vecka sedan presenterade Microsoft några nya grejer för cirka tjugo tusen förväntansfulla IT-nördar på konferens - jag var en av dem - och jag släpper de agila idéerna en stund för att prata om moln, windows utan väggar och touch-skärmar istället.

Windows Azure, eller "The Cloud - ett operativsystem för webben"

Vad är det och vad ska man ha det till?
Microsofts ambition är att det ska vara ett operativsystem för webben - i princip är Azure ett antal sammanlänkande servrar placerade över hela världen, med tjänster för utvecklare att använda. Man ska alltså inte behöva ha egna databaser, webbservrar eller backup-lösningar längre, all information man lagrar ska finnas i molnet. Som företag och utvecklare av mjukvara kan man fokusera på lösningen som ska ge affärsvärde och inte behöva lägga ner tid på hårdvara, skalbarhet och komplicerade driftsättningar. Det är alltså både ett slags webbhotell och en plats där all information lagras.

Hur använder man "molnet"?
Man arbetar i sin miljö som vanligt med utveckling av mjukvara, all kommunikation med molnet sker med ett fåtal rader kod. Som utvecklare tänker man inte längre i termer av rader i databastabeller, utan snarare i formen av sin domänmodell med objekt och egenskaper som speglar företagets affärsverksamhet. Man kanske kan säga att man klipper bort biten längst ner i den klassiska uppdelningen användargränssnitt, affärslogik och datalager. Det är användargränssnittet och affärsreglerna man arbetar med och data finns någonstans i molnet - osynligt, men enkelt att slänga in saker och enkelt att hämta ut saker. För att publicera räcker det med att kompilera sitt program och skicka iväg det till molnet. Det ska ta minuter - inte månader - att driftsätta sin mjukvara.

Jag tycker att "The Cloud" påminner ganska mycket om idéerna från förr, då man trodde att det i framtiden skulle räcka med fem datorer i hela världen för att hantera all information. När Ray Ozzie presenterade Windows Azure kändes det spännande och futuristiskt, på ett gammaldags sätt!

Inga kommentarer: