söndag 2 november 2008

Windows Vista plus ett = Windows sju

För en vecka sedan presenterade Microsoft några nya grejer för cirka tjugo tusen förväntansfulla IT-nördar på konferens - jag var en av dem - och jag släpper de agila idéerna en stund för att prata om moln, windows utan väggar och touch-skärmar istället.

Windows 7
Nästa version av Windows kommer att ha en del häftiga och bra grejer, men påminna väldigt mycket om Vista. Vilket är bra, att byta design igen skulle vara väldigt konstigt. Microsoft har satsat på att förbättra prestandan (Vista-användare jublar) och har tagit bort och förenklat en hel del irritationsmoment, som till exempel användarbehörighets-kontrollen (popup-rutan som dyker upp hela tiden då man vill göra något i Vista) och de små meddelanden om uppdateringar, säkerhetsbrister och annat som ploppar upp på skrivbordet. Lokala nätverk och skrivare hemma och på arbetsplatsen ska fungera mycket smidigare, om man till exempel är medlem i en domän på jobbet och på ett enkelt sätt vill kunna ansluta sig till sitt hemmanätverk.

Windows 7 är också mycket mer anpassat till touch-skärmar och som utvecklare blir det enklare att skriva program som utnyttjar dra-och-släppteknik med fingrarna istället för muspekaren på skärmen. Har man provat Microsoft Surface (storbildsskärm där man kan flytta, förstora och förminska fotografier med fingrarana) och iPhones gränssnitt, kan man kanske tänka sig hur ett operativsystem på datorn kommer att se ut i framtiden. Ganska tufft!

1 kommentar:

Micke sa...

Hmm, synd bara att Vista suger....

/Micke