lördag 14 mars 2009

...innan det är försent

Hur gick det? Vad gjorde vi fel? Så här borde vi kanske ha gjort.

Mötesprotokollet sparas och sorteras in i en pärm, projektet är (äntligen) avslutat. Fyrtioåtta timmar senare har nästan allt glömts bort och vi går vidare till andra uppdrag.

Är det inte bättre att försöka förbättra oss nu (innan det är försent) och ha roligare på jobbet redan idag?

Hur?

Det finns bra idéer från Lean-världen (ständiga förbättringar) och konkreta förslag från Scrum-världen (återkopplings-möten) som man kan ta hjälp av.

Jag vill gärna berätta om hur vi gör idag:
vi planerar in korta team-möten (en timme) varannan vecka. Varje person skriver ner sina idéer och förslag på gula lappar, som sätts upp på en whiteboard-tavla. Vi pratar om idéerna, prioriterar och diskuterar lösningsförslag. Dagen efter - när vi drar igång nästa period (kalla det sprint om du vill) - har vi uppmärksammat saker som varit hinder i vår produktivitet. Vi har troligtvis redan löst en del av dem!

Två veckor senare gör vi samma sak igen och för varje gång blir vi ett bättre och gladare team. Det syns också tydligt i våra leveranser. Det här är en bra grej som jag tror att många ”Scrum-team” hoppar över och kanske en orsak till att så många IT-projekt fortfarande misslyckas.

Boka ett återkopplingsmöte med dina arbetskompisar i laget redan nu, ta med pennor och ”post-it”-block. Det kan bli en väl investerad timme.

Boktips: Agile Retrospectives

Inga kommentarer: