Det finns ett uttryck i stil med "tänk först, gör sedan", som jag funderar lite på. Betyder det att man slutat tänka då man gör?
Det är fortfarande vanligt att man i IT-världen ägnar mycket tid åt att skapa komplexa modeller och instruktioner för hur en produkt ska utvecklas, långt före själva arbetet börjar. Jag tror att man vill få bort risk och osäkerhet innan produktutvecklingen drar igång. Kan man i förväg veta vad som är rätt väg eller är det egentligen bara (en människas) gissningar?
Jag tror att det kan vara den där husbyggar-metaforen som ligger bakom: "...utveckling av mjukvara är som att bygga ett hus, först lägger man grunden och man måste ha en plan och ritning...".
Det är något som inte riktigt stämmer med det där, mjukvara är ju inte betong eller cement som stelnar efter ett tag. Mjukvara är bara enkla textfiler, som snabbt går att förändra och förbättra. Till och med när huset...förlåt, webbplatsen är färdig, kan man uppdatera hur många gånger som helst. Koda, testa, publicera, klart!
Jag tror inte att en produkt någonsin blir bra, om de som utvecklar den inte får utrymme att tänka och hitta bra lösningar under projektets gång. Våga lita på ditt utvecklarteam och hjälp till att göra det enkelt att samarbeta: möblera om kontoret, sätt upp whiteboard-tavlor på alla de tomma väggarna, flytta om borden så att det blir lättare att parprogrammera, leverera produkten ofta och lyssna på användarna.
"Gör nu, tänk tillsammans!"
No comments:
Post a Comment